سونوگرافی ترانس واژینال
سونوگرافی ترانس واژینال
سونوگرافی از طریق واژن
امروزه سونوگرافی یکی از روش های مهم تصویربرداری در تشخیص بیماری ها می باشد. سونوگرافی ترانس واژینال نیز یکی از انواع سونوگرافی می باشد.
کلمه سونوگرافی از لفظ لاتین sono به معنی صوت و نیز graphic به معنی ترسیم گرفته شده و ultrasound از ultra به معنی ماورا و نیز sound به معنی صوت یا صدا گرفته شده است.
سونوگرافی فراصوتی
این روش بر مبنای امواج ماورای صوتی و برای بررسی بافت های زیرپوستی مانند عضلات، مفاصل، تاندون ها و اندام های داخلی بدن و ضایعات آنها استفاده می شود.
سونوگرافی در حاملگی و تشخیص انواع ناهنجاری های جنین نیز کاربردهای وسیعی دارد.همچنین امروزه سونوگرافی کاربردهای درمانی دارد و برای تشخیص انواع ناهنجاری ها و بیماری ها استفاده می شود.از سونوگرافی در کنترل بیماری ها نیز استفاده می شود.
سونوگرافی ترانس واژینال یک نوع سونوگرافی از ناحیه لگن می باشد که طی آن اعضای تناسلی زن بررسی می شود، از جمله رحم، تخمدان، گردن رحم و واژن.به این دلیل به آن سونوگرافی ترانس واژینال اطلاق می شود، زیرا از طریق واژن قادر به بررسی این اعضا می باشیم.استفاده از سونوگرافی ترانس واژینال، بی خطر بوده و روشی نسبتا غیر تهاجمی بوده محسوب می شود.
چگونه سونوگرافی ترانس واژینال انجام می گیرد؟
متخصص تصویربرداری پروبی را در قسمت واژینال فرد قرار می دهد.
پروب وارد شده، امواج صوتی از خود ایجاد می کند. این امواج فراصوت هنگام برخورد به موانع و اشیا انعکاس هایی دارند که در اخر به شکل تصویرهایی در می آیند که در سونوگرافی ها قابل مشاهده می باشند.
کامپیوتر این امواج را می گیرد و پردازش می کند و به شکل تصویرهای سونوگرافی درمی آورد. متخصص تصویر برداری نیز تصویرهای به دست آمده را بر روی صفحه نمایش مشاهده می کند.متخصص تصویر برداری با حرکت دادن این پروب، مناطق مختلف و اندام های واقع در ناحیه لگن فرد را مشاهده و بررسی می کند.
سونوگرافی ترانس واژینال را می توان در دوران بارداری نیز انجام داد و این مزیت مهمی به شمار می رود.اگر متخصص تشخیص دهد که برای بررسی مشکل به وجود آمده در ناحیه لگن بیمار نیاز به وضوح بیشتر لگن و یا رحم می باشد، روش خاص سونوگرافی مانند SIS و سوند هیستروگرافی انجام می گیرد.
در SIS) saline infusion sonography) نیاز به آب نمک استریل می باشد که قبل از فرستادن امواج اولتراسوند وارد رحم می کنند. آب نمک استریل سبب مشخص شدن توده های غیر طبیعی می شود و به پزشک در بررسی های خود کمک می دهد. SIS در زنان باردار انجام نمی گیرد.
چگونگی آماده شدن برای آزمایش سونوگرافی ترانس واژینال
سونوگرافی ترانس واژینال با مثانه خالی و یا نیمه پر انجام می گیرد. این آزمایش معمولا بدون درد می باشد. اگرچه ممکن است به علت ورود پروب به قسمت واژینال، فرد کمی احساس ناراحتی و فشار ناشی از پروب را داشته باشد.
انجام تست سونوگرافی ترانس واژینال به چه منظور صورت می گیرد؟
- خونریزی های غیر طبیعی و مشکلات ناشی از قاعدگی
- بررسی توده های تخمدانی و کیست های آن
- بررسی انواع خاصی از مشکلات ناباروری در زنان
- بررسی های حاملگی های خارج رحمی
- دردهای ناحیه لگن
انجام سونوگرافی ترانس واژینال در دوران بارداری به چه منظور صورت می گیرد؟
- ارزیابی موارد سقط جنین های مکرر و یا جنین در معرض خطر
- گوش دادن به صدای ضربان قلب جنین در رحم مادر
- مشاهده و بررسی جفت
- مشاهده و بررسی علت خونریزی
- پایش رشد جنین در اوایل دوران بارداری
- مشاهده رحم در حال تغییر و یا در حال باز شدن هنگام زایمان زودتر از موعد